20171227_111004Možete si zamisliti koja je to ljubav spram sporta kad je netko tko se nikad nije bavio veslanjem na čelu veslačkog kluba. I to ne samo jedan, ovaj, već mu je ovo drugi po redu mandat! Prvi četverogodišnji kao predsjednik odradio je od 1997. do 2000. godine kada je karlovački sport nakon dugo vremena opet dobio olimpijca. Od tada do sada prošlo je 17 godina a Tihomir Jarnjević je ostao posljednji karlovački olimpijac (Sydney 2000.). Radi se naime o Bruni Rogiću koji se nikad nije bavio veslanjem, osim što je na Korani na Turnju napravio puno kilometara na pariće u 5,5 metara dugom čamcu s katraniranim podom. Nije čak niti Dubovčak, a Veslački klub Korana ga je prigrlio kao da je oduvijek njihov!

– U klub sam došao na nagovor Janka Jarnjevića, oca Tihomira Jarnjevića, 1992. godine. Tadašnja ekipa u klubu radila je na pripremama za izgradnju teniskih terena i proslave 60 godina VK Korana i svatko tko je bio spreman pomoći je bio dobrodošao. Sada je prilika da opet jedan veslač iz Korane ode na Olimpijske igre (Tokio 2020.), Dominik Šutalo u lakom dvojcu na pariće koji je olimpijska disciplina. Nadam se da će nam Dominik uspjeti – kaže Bruno Rogić, predsjednik Korane i član Upravnog odbora Karlovačke športske zajednice.

Biti će skoro da ste godinu dana čelu VK Korana, od veljače 2017. Kako bi ocijenili vaš početak mandata?
– Prva godina obično prolazi u snalaženju, iako sam na neki način dotad bio uključen u rad kluba. Prioritet je odraditi obaveze kluba. Iako je polovica Upravnog odbora iz prijašnjeg sastava, nije jednostavno. Bivši predsjednik Antun Purgar radio je za klub gotovo po cijele dane, što nitko iz sastava ovog Upravnog odbora uključuju mene nije u mogućnosti. Vjerujem da ćemo ipak načiniti dobro izbalansiranu raspodjelu posla kako bi se sve aktivnosti kluba pravodobno pratile a svi zadaci uspješno realizirali.

Koliko ste zadovoljni  rezultatima veslača?
– Natjecateljska sezona je bila vrlo uspješna. Imamo prvake Hrvatske u olimpijskoj disciplini u dvojcu na pariće za lake veslače, viceprvaka u juniorskoj kategoriji, trećeg seniora. U kupu imamo pobjednika u juniorskoj kategoriji. Ekipa dvojca na pariće je druga u sveukupnoj seniorskoj konkurenciji, pred kraj sezone proradili su i kadeti. Trenerski dvojac, Zlatko Katušin sa seniorima i juniorima a Dario Šabić s kadetima i Školom veslanja, odrađuju odličan posao koji daje rezultate.

20171227_111039Koji su Koranini kandidati za najbolje sportaše grada u 2017. godini?
– Dominik Šutalo s novim partnerom Mislavom Cindrićem u dvojcu na pariće za lake veslače brani naslov najbolje ekipe. Seniorski su prvaci države, drugi u finalu kupa Hrvatske u seniorskoj kategoriji. Imaju još niz drugih zapaženih rezultata tako da vjerujem da će biti prepoznati kao najbolja ekipa. Josip Grgurić biti će nominiran u pojedinačnoj konkurenciji za najboljeg seniora. Pored ostalih dobrih rezultata on je bio treći na seniorskom prvenstvu Hrvatske što ga svrstava u 4. kategoriju po pravilniku HOO-a. Nominiran je i u kategoriji mladih sportaša. Na juniorskom prvenstvu osvojio je drugo mjesto, odnosno viceprvak je Hrvatske u kategoriji samca na pariće, a u finalu kupa Hrvatske osvojio je prvo mjesto. Dakle, on će biti naš vrlo ozbiljan adut za laureata sporta. Između mladih veslača koji dolaze predlažemo za priznanje KŠZ juniora Marija Konjevodu i kadeta Igora Šušnjara koji su na regatama za juniore B i kadete već dokazali svoje potencijale. Mislim da je pritom važno podsjetiti da je veslanje olimpijski sport.

Što se zadnjih godina događa sa ženskim veslanjem?
– Nažalost poslije jedne izuzetno nadarene generacije: Ane Katušin, sestara Milošević, Lucije Škrtić i Irme Šumar nastala je praznina. Prezentacije veslanja u školama koje provodimo godišnje daju rezultate tako da sada imamo tri kadetkinje. Vjerujem da će se taj broj veslačica povećati i da će ponovo kroz koju godinu biti dobrih rezultata i u ženskom veslanju.

Interes mladih za veslanje je velik a kapaciteti su mali. Kako to riješiti?
– Dobra je vijest da je Dario Šabić položio ispit za instruktora veslanja. Ali, morali bi imati još trenera volontera. Nažalost, nakon završetka veslačke karijere mladi nemaju više slobodnog vremena jer obveze na poslu i obitelji su sve zahtjevnije. Razgovaramo, morali bi naći naćina i za barem simboličnu novčanu nagradu našim trenerima volonterima. Što se tiče kapaciteta pokrivamo se s onim što imamo. Šezdesetak veslača je gornja granica kako bi treneri nesmetano mogli obavljati svoj posao.

Ove godine vam je LIN trgovina donirala novi čamac. Kakav je klupski plovni park?
– Čamci se dobro održavaju, servisiraju, tako da dugo traju. Kategorizirani veslači da bi postizali dobre rezultate trebaju nove čamce renomiranih proizvođača. Ove godine LIN trgovina nam je u sklopu 25 godina svoga rada donirala odličan čamac, na čemu još jednom i ovom prilikom zahvaljujem g. Ivanu Lutzu. Čamac koristi naš najbolji veslač Dominik Šutalo na Jarunu za vrijeme studijske godine. Sada nam je neophodan dvojac na pariće za lake veslače, za Šutala i Mislava Cindrića koji imaju super rezultat u dvojcu i s novim bi čamcem zasigurno polučili još bolje rezultate. Nažalost, za sada ga samo sanjamo. Pokoji ergometar više bi nam također dobro došao.

Svake godine se nešto ulaže u sanaciju kluba. Koje su u planu investicije u sljedećoj godini?
– Veslački dom je izgrađen sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća i stalno je dograđivan i održavan. Sada se pojavljuju problemi s vodovodnim cijevima, kanalizacijom, električnim instalacijama, a potrebno je postaviti i gromobransku instalaciju. Teško da će se to sve skupa

moći odraditi već slijedeće godine. Ići će se strpljivo po fazama i prioritetima. Najvažnije je zasad izraditi drenažu prema nasipu jer nam vlaga uništava drvenu fasadu i unutrašnje zidove na tom dijelu, a zatim idemo na uređenje teratane. Tu prvenstveno mislim na zidove, podlogu i električne instalacije.

Klub se dijelom financira od restorana, dijelom i od najma teniskih terena.  Zadovoljava li vas ta suradnja ili možemo na godinu očekivati neke promjene?
– Otplaćuju se krediti za izgradnju novog hangara i limenog pokrova doma. Najam restorana nam pokriva 90% anuiteta. Tražimo bolje rješenje i za najam teniskih terena od proljeća. Problemi su prisutni stalno ali se pokušavaju iznaći rješenja. Prijašnje uprave su izgradile restoran i teniske terene kako bi omogućile klubu lakše financiranje. Znate, kad nešto imate o tome je onda potrebno brinuti se i održavati. Veslači o tome godinama skrbe najbolje što mogu.

– Dozvolite da na kraju ovoga razgovora svim sportašicama i sportašima, veslačima i našim članovima, kao i svim ljudima dobre volje, poželim sretnu i uspješnu 2018. godinu.