Dobro došli na stranice veslačkog kluba Korana iz Karlovca. Na ovoj stranici možete saznati sve što vas zanima o našem klubu.


Intervju : Dominik Šutalo

ŠUCDominik Šutalo se veslanjem bavi 12 godina, od petog razreda osnovne škole. Na veslanje su ga nagovorili roditelji, ali brzo je zavolio taj sport. Najbolji rezultati su mu 12. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2016. i 17. mjesto 2017., te pobjeda na Europskim sveučilišnim igrama. Isto tako već je tri godine prvak Hrvatske u dvojcu na pariće za lake seniore. Godine 2016. je s Jurom Rudarom proglašeni za najbolju momčad grada i županije. Gotovo jedno desetljeće je najbolji veslač, uzdanica VK Korane.

Prvo mjesto u kombiniranom dvojcu na pariće sa Zvonimirom Soldom iz Mladosti na prošlotjednoj Jumbo regati u Zagrebu. Tvoj komentar?
– Jako sam zadovoljan utrkama. Pobijedili smo i u kvalifikacijama i finalu. Uspjeh je još i veći jer smo veslali u kategoriji teških seniora iako smo laki. Postignuto vrijeme nije prebrzo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odnosno jakog vjetra, ali nadam se da će to već na regati na Bledu biti brže.

Prije toga dobro ste odveslali i na Kupu ‘Miljenka Finderlea’?
– Tako je, prije nekoliko tjedana smo odradili prvu zajedničku utrku ove sezone i odmah ispunili A normu za Svjetsko prvenstvo. To me jako usrećilo jer smo odmah ispunili zadani kriterij i sada možemo na miru trenirati i spremati se za naredne međunarodne regate ali posebno za vrhunac sezone, Svjetsko veslačko prvenstvo u Poljskoj.

Tko vas je „spario“?
– Zapravo, sparili su nas naši rezultati. Ove godine smo nas dvojici bili najbrži laki seniori do 23 godine, i logično je bilo probati dvojac na pariće. Ispalo je jako dobro i nastavit ćemo trenirati zajedno cijelu sezonu.

Kakva je konkurencija u vašoj kategoriji lakim seniorima (do 23 godine)?
– U Hrvatskoj, konkurencija nije velika. Ali već u našoj regiji ima jako dobrih posada koje dolaze na međunarodne regate, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu, s kojima se često utrkujemo. Također, na svjetskoj razini konkurencija je jako velika jer je dvojac na pariće jedina olimpijska disciplina za lake seniore pa svi najjači i najbolji veslači ciljaju na dvojac na pariće.

Za čitatelje KAŠ-a koji to ne znaju, ukratko objasni razliku između lakih i teških seniora?
– Kod lakih seniora, maksimalna dozvoljena kilaža pojedinca je 72.5 kila. Isto tako, prosjek posade mora biti 70.0 kila. To zna raditi jako velike problema jer pokušavamo u isto vrijeme biti fizički što jači, ali i lagani. Kod nas je dogovor da ja budem oko 71.5 kg, a Soldo oko 68.5 kg jer sam ipak malo krupniji i fizički jači.

Kakvi su vam planovi u konkurenciji seniora do 23 godine?
– Imam 22 godine te mi je ovo zadnja godina kada mogu nastupati u toj kategoriji. Glavni cilj je Svjetsko prvenstvo u Poznanu. Tek je sredina sezone pa je teško govoriti o nekakvom očekivanom plasmanu, ali svakako namsutalo_soldo2-300x200 je cilj biti u prvih 10 posada na svijetu. Nakon toga imamo i europsko prvenstvo u Brestu, Bjelorusija. Tamo očekujemo plasman u finalu, odnosno među prvih 6 posada u Europi. Isto tako, očekujem i nastup u samcu na Svjetskim sveučilišnim igrama u Šangaju, u Kini. O očekivanjima tamo mi je jako teško govoriti jer ne znam kakva je konkurencija pošto još nikada nisam nastupao na Svjetskim sveučilišnim igrama.

Reprezentacija?
– Pošto smo već izveslali normu, članovi smo reprezentacije i već na regati na Bledu nastupamo kao Hrvatski veslački savez. Tako će i ostati do kraja sezone.

Svjetsko prvenstvo je „filter“ za odlazak na Olimpijske igre. Možete vi to?
– Trenutno smo usredotočeni na nastup na Svjetskom veslačkom prvenstvu za seniore do 23 godine. Da bi se plasirali na Olimpijske igre trebamo biti među prvih 11 posada na Svjetskom prvenstvu za seniore 2019. godine, što ćemo probati ostvariti. To nam je naravno velika želja i cilj i radimo za to, a vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti i koliko smo blizu. Ove godine smo još skoncentrirani na konkurenciju do 23 godine, a nakon toga idemo u apsolutnu konkurenciju.

Možeš li s nekim iz Korane isto tako dobro odveslati dvojac na pariće?
– Mogu, u 2018. i 2017. godini sam pobijedio na prvenstvu Hrvatske s Mislavom Cindrićem, a 2016. s Jurom Rudarom. S obojicom je išlo dosta dobro i uvijek smo pobjeđivali konkurenciju.

Kakva je sudbina tvojih nastupa u skifu?
– Ove godine sam skoncentriran uglavnom na dvojac na pariće sa Soldom. Skif ću veslati na Svjetskim sveučilišnim igrama i tamo ću vidjeti koliko brzo zapravo idem u skifu.

Može li Korana sastaviti posadu četverac na pariće koja bi na nacionalnoj razina mogla polučiti visoko mjesto?
– Može, već ove godine smo imali četverac na pariće koji je bio šesti na prvenstvu Hrvatske iako su u njemu veslala tri seniora i jedan mlađi junior. Prije nacionalnog prvenstva malo ‘skautiramo’ konkurenciju i gledamo gdje imamo najveće izglede, a to je zadnjih godina bio dvojac na pariće za lake gdje smo išli s najboljim veslačima. Da smo odlučili da je primarna disciplina bio četverac na pariće, plasman bi sigurno bio bitno viši, ali ipak je teško ići protiv klubova kao Mladosti gdje u čamcu sjede Olimpijski pobjednici kao braća Sinković.

Student si PMF-a, kako ide?
Zasada odlično. Četvrta sam godina, odnosno prva diplomskog studija Primijenjena matematika na Matematičkom odsjeku PMF-a. Zasada sam sve ispite položio u roku, a nadam se da će tako ići i dalje i da sam za godinu i mjesec dana gotov s fakultetom.

Treniraš na Jarunu, kako uspijevaš uskladiti studij i treninge?
– To mi radi najveće probleme. Posebno jer puno vremena trošim na putovanja prema Jarunu i fakultetu i nazad. Uglavnom se dižem u 6 sati, treniram u 7, odlazim odmah na fakultet te nakon njega na popodnevni trening. Kada dođem kući odmah odem na spavanje kako bi izdržao i sljedeći dan, pa učim uglavnom vikendom.

Družiš li se štogod s karlovačkim veslačicama i veslačima koji su na studiju u Zagrebu?
– Družim, to je trenutno Ana Katušin. Ima još nekoliko veslača koji su već završili fakultet s kojima sam u super odnosima.

ŠUCAna Katušin je nakon dužeg izostajanja nedavno opet veslala za Koranu?
– Tako je, veslala je na prvenstvu države i došla do odličnog četvrtog mjesta. Trenutno trenira osmerac za nastup na Europskim sveučilišnim igrama u Portugalu. Ide im jako dobro i mislim da možemo očekivati odličan rezultat. Osobno očekujem medalju. To je posebno velik rezultat jer sveučilišta sve najbolje veslače stavljaju u osmerac jer je to ipak ‘kraljevska’ disciplina, najcjenjenija u sveučilišnom veslanju. Prije tjedan dan pobijedila je i na Sveučilišnom prvenstvu Zagreba, mislim da čak četvrti puta zaredom.

Žensko veslanje u Korani zadnjih godina nije tako dobro kao muško. Može li Ana biti poticaj mladim veslačicama da krenu njenim stopama?
– Naravno, Ana je ostvarivala i još ostvaruje izvrsne rezultate, i mislim da je izvrstan primjer. Mislim da bi trebali malo pojačati potragu za ‘mladim nadama’ u osnovnim školama, posebno za djevojčicama, jer malo ljudi zna za veslanje i premalo ih upisuje djecu u Školu veslanja.

Što nakon studija?
– Zasada, glavni je cilj završiti studij. Još nisam razmišljao o tome gdje ću se zaposliti, ali svakako je plan ostati u Hrvatskoj.

Jesi razmišljao o tome da se kasnije aktiviraš kao trener u Školi veslanja VK Korani?
– Sve je moguće. Prvo moram vidjeti gdje ću se zaposliti. Ako to bude u Karlovcu, lako je moguće da ostanem aktiviran u radu VK Korana. Ili kao trener Škole veslanja ili u radu samog kluba.