“Donesen kao kap kiše, Dubovac u meni, ja u Dubovcu ostajem“, tako je Bruno Foschio doživljavao svoj Dubovac

U 95-oj godini napustio nas je najstariji Dubovčak, gospodin Bruno Foschio. Preminuo je blago u Gospodinu u Domu za starije osobe u Kranjčevićevoj ulici, u njegovom Dubovcu koji je toliko volio i u kojemu je poživio cijeli svoj životni vijek, u obiteljskoj kući Foschijevih u Supilovoj ulici.

Bruno Foschio je rođen 27. rujna 1924. u Karlovcu gdje je završio srednju, a Višu građevinsku školu završio je u Zagrebu. Kao inženjer građevine radio je u poduzećima Temelj, Građevinar i Tehničar u Karlovcu.

Bio je aktivan i kao sportaš i sportski djelatnik. Isprva se bavio nogometom nastupivši za NK Viktoriju sa Dubovca i NK Željezničar. Potom se potpuno posvetio veslanju i Veslačkom klubu Korana u kojemu je bio član do zadnjih dana svog života. Uspješan regatni veslač bio je 1950-ih godina prošlog stoljeća, veslajući uglavnom u četvercu. Bio je dugogodišnji tajnik Veslačkog kluba sa Dubovca. Pisao je o povijesti veslačkoga sporta na Dubovcu u dvije klupske brošure. U časopisu „Svjetlo I i II“ pisao je i o Dubovčakima u 20. stoljeću.

Bruno Foschio bio je i član uredništva knjige „Rodoslovlja Kvaka ’85 Dubovac – Karlovac“ svojevrsnoj biografiji Dubovčaka koji se godinama okupljaju na Kvaki – Veslačkom klubu. U knjizi 21 osnivača Bratstva „Kvaka ’85“ piše o njihovom odrastanju na Dubovcu, objavljeni su izvadci iz zapisnika knjige Hižnog protokola i slično.

Posljednji ispraćaj gospodina Brune Foschia biti će u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine u 15:00 sati na Katoličkom groblju na Dubovcu.

Marijan Bakić