Vijesti

Hrvatsko veslanje osim ostvarenog sportskog uspjeha u Szegedu, dodijeljeno je organizacija Europskog prvenstva u veslanju za veslače do 19 godina u Zagrebu. Prvenstvo bi se održalo od 15. do 16. svibnja 2027. godine.

Europsko prvenstvo u veslanju održava se od 1893. godine i jedno je od najdugovječnijih sportskih prvenstava u međunarodnom veslačkom kalendaru. Nakon stanke, vraćeno je 2007., a prvi put 2018. bilo je dio Europskih igara, višesportskog događaja. Na Europskim veslačkim prvenstvima sudjeluje 46 europskih nacionalnih veslačkih saveza, uključujući Izrael.

U vrijeme održavanja Europskog veslačkog prvenstva u Szegedu održana je i Glavna skupština Europske veslačke federacije na kojoj je Europski veslački odbor, osnovom istaknute kandidature Hrvatskog veslačkog saveza (HVS) i do sada dobro organiziranih svjetskih kupova u Zagrebu 2021. i 2023., privremeno dodijelio 2027. godine Hrvatskoj i Zagrebu organizaciju Europskog prvenstva u veslanju za veslače do 19 godina. Preliminarnu dokumentaciju o organizaciji potpisali su ispred Europskog veslanja Annamarie Phelps, predsjednica European Rowinga te Joško Matulić, dopredsjednik Hrvatskog veslačkog saveza. Dobivanjem ovog velikog veslačkog natjecanja grad Zagreb sa svojom veslačkom stazom na Jarunu još čvršće bi se pozicionirao na europskim i svjetskim veslačkim kartama.

Podsjetimo da su na Europskom veslačkom prvenstvu u mađarskom Szegedu sestre Ivana i Josipa Jurković osvojile brončanu medalju u ženskom dvojcu bez kormilara! Bila je to prva ženska medalja u zadnjih 12 godina s europskih prvenstava. Zadnju su za Hrvatsku osvojile Sonja Kešerac i Maja Anić još u Vareseu 2012. godine.

Izvor: HVS