Vijesti

Veslački klub Korana održao je redovnu izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj je istaknuto da su veslačice i veslači kluba u prošloj godini nastupili na 16 veslačkih natjecanja od toga na 7 međunarodni regata.

Protekla sezona bila je jedna od najuspješnijih u klupskoj povijesti. Koranaši su u 2023. godini osvojili 62 odličja, 6 više nego prethodne 2022. godine, od kojih 34 prvih mjesta, 14. drugih i 14. trećih mjesta. Na Otvorenim prvenstvom Hrvatske na veslačkim ergometrima osvajaju 2 odličja. Na regatama Veslačkog kupa ‘Miljenko Finderle’ osvojili su 6 prvih, 5 druga i 1 treće mjesto. Petu godinu zaredom Ema Hodak je to natjecanje završila je bez poraza. Klub je uspješno organizirao 70. Karlovačku veslačku regatu i 32. Memorijal ‘Bruno Cetinjanin’ gdje je u ukupnom poretku klubova zauzeo prvo mjesto.

MEĐUNARODNE REGATE
Na međunarodnoj regati u München-u u sastavu Hrvatske veslačke izborne vrste nastupilo je četvero veslača (Ema Hodak, Luka Hajdin, Josip Jakšić i Mauro Bauer). Tri posade ulaze u A finala i postižu vrlo zapažene rezultate. U sastavu reprezentacije na Europskom veslačkom prvenstvu za juniore u Francuskoj nastupio je Luka Hajdin u disciplini četverac na pariće zauzevši solidno 8. mjesto. Na Balkanskom prvenstvu u Bukureštu u sastavu reprezentacije nastupilo je troje veslača Korane. Ema Hodak u samcu za juniorke B zauzima 3. mjesto, a u četvercu na pariće 4. mjesto, dok je Luka Hajdin u samcu za juniore A šesti.

Povijesno uspješnim rezultatima možemo ocijeniti nastup naših natjecatelja na Međunarodnoj regati na Bledu gdje u sastavu reprezentacije nastupaju Ema Hodak, Luka Hajdin i Josip Jakšić, dok Jan Latković i Šime Ravnjak nastupaju kao klupske posade. Osvajaju sedam odličja što je u dosadašnjoj klupskoj povijesti na toj regati daleko najveći uspjeh. Ema Hodak osvaja dva prva mjesta u disciplini dvojac na pariće za juniorke B i četvercu na pariće za juniorke B, Luka Hajdin u disciplini samac juniori A zauzima drugo mjesto u konkurenciji 43 posade, a Josip Jakšić u dvojcu na pariće za juniore B prvo mjesto i u samcu za juniore B treće mjesto – kazao je profesionalni trener Zlatko Katušin, predsjednik Stručno-programskog povjerenstva.
PRVENSTVO HRVATSKE
Na prvenstvu Hrvatske Korana osvaja 5 odličja, što predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodnu sezonu. Prvakinjom države peti put zaredom je Ema Hodak u disciplini samac juniorke B te Mauro Bauer u disciplini samac laki juniori A. Drugo mjesto na državnom prvenstvu zauzima Luka Hajdin u samcu za juniore A i dvojac na pariće za juniore B u sastavu Jan Latković i Šime Ravnjak. Brončanu medalju osvaja i Josip Jakšić u disciplini samac za juniore B.

Ako analiziramo nastup naših veslača na državnom prvenstvu možemo reći da smo bili znatno uspješniji nego 2022. godine što je u ukupnom plasmanu naš klub svrstalo na 12. mjesto u konkurenciji 28 klubova. Na kraju ovog cjelokupnog pregleda samo najboljih rezultata možemo reći da je protekla sezona jedna od najuspješnijih u klupskoj povijesti. Imamo jednu jako nadarenu i kvalitetnu generaciju mladih veslačica i veslača od kojih se u vremenu koje nadolazi može očekivati visoke sportske dosege – zaključio je Katušin.

Darko Mikšić
Izbornik Hrvatske veslačke reprezentacije Darko Mikšić nije skrivao zadovoljstvo rezultatima koje su postigli mladi veslači.

Imamo nekoliko stalnih reprezentativaca iz Veslačkog kluba Korana i nadamo se da će ih biti još više. Svakako ćemo im izlaziti u susret i nabavljati barem vrhunsku opremu, kad im već vodeni uvjeti nisu idealni. Kako sam rođen u Karlovcu posebno mi drago doći ovdje i s ovim malim, vrijednim klubom, proslaviti ovako velike rezultate – kazao je Mikšić.

TRENERI
U realizaciji cjelokupnog trenažnog procesa sudjelovali su jedan profesionalni trener i jedan trener volonter. Svi treneri licencirani su od strane HOO-a. Jedan od glavnih prioriteta u radu kluba nameće se angažman barem još jednog trenera.

ŠKOLA VESLANJA
Škola veslanja VK Korana okuplja 30-tak polaznika u dobi od 10-14 godina. U 2023. godini Školu veslanja vodilo je trener Abdulah Selimović. Treninzi su održavani četiri puta tjedno.

UVJETI RADA
Problem za veslački sport u Karlovcu i nadalje predstavlja rad Hidroelektrane Lešće jer dolazi do naglih i nepredvidivih oscilacija vodostaja rijeke Kupe osobito u proljeće što u znatnoj mjeri otežava odvijanje treninga na vodi.

PLAN NASTUPA U 2024.
Plan nastupa u 2024. godini usklađen je s kalendarom natjecanja HVS-a, i kalendarom natjecanja koje je donio Upravni odbor VK Korana. Za očekivati je da će veslači nastupiti i na međunarodnim veslačkim natjecanjima, europskom i svjetskom U19 prvenstvu te na Balkanskom veslačkom prvenstvu. Središnji domaći veslački događaj bit će organizacija 71. Karlovačke regate i 33. Memorijala ‘Bruno Cetinjanin’.

Plakete veslačima s najbolje postignutim rezultatima u 2023. godini uručili su izbornik svih selekcija Hrvatskog veslačkog saveza Darko Mikšić, glavni tajnik Zagrebačkog veslačkog saveza Josip Kostelić i glavna tajnica Karlovačke športske zajednice Marijeta Ćelić – Emi Hodak, Mauru Baueru, Luki Hajdinu, Janu Latkoviću, Šimi Ravnjaku i Josipu Jakšiću, a predsjednik kluba Bruno Rogić uručio je plakete-zahvalu za pomoć klubu, Obrtu GMITT Leščanec iz Ozlja i Restoranu Kvaka.

Prvu Nagradu „Tibor Heksch“ zaslužnom članu kluba koju je osigurala Udruga židovske zajednice u Karlovcu, a predala je njena predsjednica Tena Korkut, dobio je trener Zlatko Minja Katušin.

Ono što povijest i njegovi suvremenici o njemu kažu je kako je Tibor Heksch bio srce i duša ovog kluba i iznimno strastven veslač. Nažalost nije izbjegao tragičnu sudbinu, a njemu u čast već smo krstili čamac s njegovim imenom. Drago mi je da je prva nagrada otišla upravo treneru Katušinu, koji je, kao i Tibor Heksch, puno napravio za ovaj klub – kazala je Tena Korkut, predsjednica Udruge “Židovi u Karlovcu”.

IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKA KLUBA

Bruno Rogić

Predsjednik klub Bruno Rogić u svom je izvješću naglasio ulaganja u program osiguranja i očuvanja osnove za rad kazavši kako je u 2023. godini kupljen novi prateći čamac, 2 klizača za ergometre, 6 pari veslačkih tenisica i popravljena su dva školska samca. Preko natječaja Zajednice športova Karlovačke županije i Ministarstva turizma i sporta u projektu „Djeca kažu SPORT“ nabavljen je uz dodatnu pomoć Karlovačke športske zajednice novi samac marke Filippi. Donacijom simpatizera kluba Borisa Žugelja klub je dobio gliser s prikolicom. U svrhu informiranost o radu kluba i promocije veslačkog sporta, u Kinu Edison je prikazan film o klubu „Veslanje kroz vrijeme KVK 1935. – 2005.“ kojom prigodom su predstavljeni i svi regatni veslači s naglaskom na postignute rezultate u prošloj godini.

Naravno, u životu kluba ima i teških trenutaka tako da smo na osnovu anonimnih prijava imali poreznu inspekciju, policijsku inspekciju i inspekciju Hrvatskih voda. Porezna inspekcija je utvrdila prekršaj pri iznajmljivanju teniskih terena. Posljedica je da do daljnjega se neće igrati tenis. Policijska inspekcija nakon opsežnih ispitivanja je utvrdila neznatna odstupanja u vođenju evidencija, što je odmah otklonjeno. S Hrvatskim vodama smo uskladili sve zakonske odredbe vezane za naša dva pontona na rijeci Kupi – kazao je predsjednik Rogić dodavši:
Sve navedene aktivnosti i sportski rezultati ostvareni su uz veliki angažman članova i prijatelja kluba, trenera i veslača, potporu sponzora i donatora, Grada Karlovca i Karlovačke županije, Karlovačke športske zajednice i Zajednice športova Karlovačke županije-. Svima ovom prigodom iskazujem našu iskrenu zahvalnost. Zahvaljujem se i svim medijima na kontinuiranom i korektnom praćenju rada i rezultata – kazao je Bruno Rogić.
Predsjednik Bruno Rogić izvijestio je skupštinu da je iz privatnih razloga Upravnog odboru podnio ostavku na funkciju predsjednika , ali ostat će član Upravnog odbora, a do izbora novog predsjednika klub će voditi dopredsjednik Boris Vrbanac.