Veslački klub Korana utemeljen je 1935. godine, i osam desetljeća svoga djelovanja, čuva dugu tradiciju veslačkog športa u Karlovcu. Prvi veslački klub osnovan je 1896. godine a prvo veslačko natjecanje održano je na Kupi 1897. godine.

VK Korana djeluje od 7.veljače 1935. godine, kroz vremensko razdoblje koje je obilježeno brojnim športskim i društvenim događanjima koja su obilježila povijest i kluba i Grada Karlovca.

Športsko djelovanje VK Korana obilježeno je  nastupima njezinih  veslača na veslačkim regatama diljem svijeta, natječući se na regatama u Europi, Aziji, Americi i Australiji. Veslači VK Korana nastupaju na domaćim i međunarodnim regatama, Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima, Svjetskom kupu,  Mediteranskim igrama, Svjetskom i Europskom sveučilišnom prvenstvu, Svjetskim vojnim igrama,  nacionalnom prvenstvu i Kupu Hrvatske.

Veslački klub Korana posebno ističe tradicionalnu Karlovačku veslačku regatu. Prva regata održana je 22. svibnja 1938. godine, i klub njenom organizacijom nastoji  ovu gotovo osam desetljeća dugu tradiciju organiziranja veslačkih regata  očuvati i kao dio karlovačke društvene i športske tradicije. U programu Karlovačke veslačke regate od 1992. godine održava se “ Memorijal Bruno Cetinjanin“ u spomen na člana i veslača kluba Brunu Cetinjanina koji je izgubio život u Domovinskom ratu, kao pripadnik HV i zapovjednik inženjerijske satnije.

VK Korana okuplja djecu i mladež u školi veslanja, usmjeravajući i učeći ih osobnoj i društvenoj korisnosti bavljenja veslanjem.

U razdoblju 1935. – 2014. godina veslači VK Korana nastupili su na 46 najznačajnijih veslačkih regata, Svjetskim i Europskim prvenstvima, Mediteranskim igrama , Svjetskom kupu, Svjetskim vojnim igrama, Svjetskom i Europskom sveučilišnom prvenstvu i Olimpijskim igrama, osvojivši 15 odličja.

Na prvenstvu Hrvatske i Jugoslavije  u razdoblju 1935 – 2014 osvojena su 224 odličja, 48 naslova prvaka, 84 srebrna i 92 brončana odličja.

Za postignute rezultate veslači VK Korana 17 puta proglašavani su za najboljeg športaša, športašicu i športsku ekipu u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Za ostvarene športske rezultate i doprinos razvoju i promociji  športa  priznanja su primili treneri 7 puta, športski djelatnici 12 godišnjih i 8 priznanja za dugogodišnji rad u športu, koja su im dodijeljena od  Hrvatskog olimpijskog odbora, Karlovačke športske zajednice, Saveza športova Karlovačke županije, Hrvatskog veslačkog saveza i KAŠ.a županijskog športskog tjednika. Veslačkom klubu Korana i članovima kluba dodijeljene su i četiri plakete Grada Karlovca za doprinos u razvoju i promociji Grada Karlovca.

Leave a Reply